vrijdag 18 mei 2012

zaterdag 19 mei, Food Revolution Day!


Food Revolution Day!

Zaterdag 19 mei is het Food Revolution Day! Dit initiatief is bedacht door de bekende chefkok Jamie Oliver en wordt wereldwijd opgepakt door mensen die zich door zijn visie over eten en wat we eten laten inspireren.
Met Food Revolution Day doet Jamie Oliver een oproep aan iedereen om zich in te zetten voor betere eetgewoonten en bewustwording over wat we precies eten. Door kennis te delen kunnen we elkaar ondersteunen en meer leren over een gezonde en bewuste leefwijze.
Over de hele wereld hebben mensen zich aangesloten bij Food Revolution Day door voor en met elkaar te koken. Dat gebeurt bijvoorbeeld met buren, op scholen en in restaurants. Uitgangspunt is het samen of voor anderen koken met zoveel mogelijk locale, regionale, seizoensproducten om anderen te inspireren tot betere eetgewoonten. http://foodrevolutionday.com/about-the-day.html

Ik ben een enorme foodliefhebber en ben net zoals Jamie Oliver ‘himself’ niet vies van een pizza of hamburgertje op z’n tijd. Wel is het zo dat als je je aanwent om zelf je hamburger thuis te maken de ‘snelle hap’ hamburger eigenlijk nergens meer naar smaakt. En daar ligt volgens mij precies de oorzaak van het feit dat zoveel mensen van alles en nog wat belangrijk vinden behalve goede en verse producten te gebruiken en het verschil te proeven. Want weten we eigenlijk allemaal nog wel hoe vers voedsel smaakt?

Dan hebben we het nog niet over de hoeveelheid calorieën die een snelle en kantklare hap met zich meebrengt. Uiteraard blijft bijvoorbeeld een ‘happy meal’ zeker voor kinderen, een traktatie en daar is ook niks mis mee. Maar met de nadruk op traktatie wat mij betreft! Ik schreef eerder een stukje over brood en broodtrommels. Die blijken op scholen namelijk een uitstervend fenomeen, immers, schoolkantines bieden warm dampende snacks waar je wel heel sterk voor moet zijn om er aan voorbij te lopen. Onderzoek heeft inmiddels ook uitgewezen dat er steeds meer kinderen zijn die niet weten dat melk van een koe komt, nee, melk komt gewoon uit een pak net zoals frisdrank uit een fles..? De bewustwording verdwijnt met rasse schreden, jammer, maar daar kunnen we zelf een verandering in maken!
Om goed en bewuster voor jezelf en de mensen om je heen te zorgen moet je eerst jezelf accepteren en van jezelf houden. Als je van jezelf houdt (en dat is geen egoïsme!), dan kies je vanzelf voor bewuster eten en dan geef je dat automatisch ook door. Als je op dit punt bent beland hoef je enkel nog de weg te weten naar verse, seizoensgebonden producten en de wijze waarop je ze, ook snel en simpel, geloof mij, kunt bereiden.

Tot slot heb ik eens een discussie gehad met iemand die overtuigd was dat gezond eten niet te betalen is voor een ieder..’bullshit’ (excuus), want seizoensgroenten en een brood zijn uiteindelijk veel goedkoper dan kantklaar maaltijden (producten) en kantklare broodjes. Toen ik twee weken geleden werd gevraagd een lunch te verzorgen voor een goed doel, voor 20 personen, maakte ik 40 heerlijk verse boterhammen met divers beleg, en wat vers groen,ik was 20,- euro aan boodschappen kwijt!
En iedereen vond het heerlijk!
Wil je in december aardbeien eten, ja dan betaal je daar voor, want aardbeien zijn ‘zomerkoninkjes’ en de aardbeien die we in de winter kopen zijn in het buitenland, al dan niet, in kassen gekweekt, moeten vervoerd worden, het resultaat: dure aardbeien!
Dus, tijd maken, je bewust worden en we kunnen allemaal van elke dag een Food Revolution Day maken!
Vers gesneden groenten, vlees, kruiden, scheut wijn, laten pruttelen en het ontstaat vanzelf!
Lekker en gezond!

Annemieke

1 opmerking:

  1. Mooi betoog. Je haalt me de woorden uit de mond, bijna letterlijk ;-)

    Fijn weekend,
    Elisabeth X

    BeantwoordenVerwijderen