maandag 21 mei 2012

Heerlijke gerechten met Basilicum in de hoofdrol!



Basilicum behoort tot mijn favoriete kruiden vanwege de heerlijke smaak en vooral ook de geur.
Ik weet niet hoe het anderen vergaat maar ik kan de verleiding van de potjes met basilicum plantjes bijna nooit weerstaan. Het moet gewoon op het aanrecht staan! Jammer genoeg slaag ik er nooit in om deze plantjes goed te houden dus het moet snel op. Ook buiten in een pot is het in Nederland niet makkelijk. Het moet minimaal 15 graden buiten zijn wil dit kruid zich thuis voelen op ons terras of in onze tuin.

Van oorsprong was basilicum net zoals alle kruiden vooral bedoeld als medicijn. In dit geval tegen koorts, neerslachtigheid, stress, hoofdpijn en misselijkheid. Wil je het uitproberen is de makkelijkste manier thee zetten van een bosje basilicum. Net zoals de verse muntthee die binnen de horeca steeds vaker wordt aangeboden kun je hetzelfde met basilicum doen. Gewoon een bosje in een theepot, kokend water er over heen en even laten trekken.
Basilicum voelt zich thuis in het gezelschap van veel groenten bijvoorbeeld, rucola, veldsla tomaten, courgettes, maar ook knoflook, aardappelen, rundvlees, kip en vis.
Gelukkig zijn er dus veel combinaties te maken!

Hierbij een aantal niet moeilijke en snelle recepten met Basilicum:

Ciabatta met Hollandse garnalen in basilicumsaus

Ingrediënten:
1 ciabatta, over de lengte doormidden gesneden
1 eetl mayo- of halvanaise
2 eetl yoghurt
3 eetl gesneden basilicumblaadjes
250 gr hollandse garnalen
IIsbergsla of romeinse sla
Zout, peper
paprikapoeder

Meng de mayonaise, yoghurt en de garnalen door elkaar, breng op smaak met wat zout, peper en paprikapoeder. Beleg 1 helft van het brood met de sla, doe daarop het garnalenmengsel en leg vervolgens de andere helft van het brood er bovenop. Het is een beetje lastig maar snijd het brood in stukken zo groot als je zelf wilt. Vind je dit erg lastig kun je ook ciabatta broodjes nemen uiteraard. Ik vind zo’n heel belegd brood op tafel er altijd zo mooi uitzien…..
Lekker met een glaasje rose!

Basilicum mayonaise

Ingrediënten:
 8 eetl mayo- of halvanaise
 2 eetl citroensap
 ongeveer 15 gr, ( klein zakje met verse basilicum)
 
Je kunt natuurlijk zelf mayonaise maken maar je kunt ook mayonaise kopen. De drie ingrediënten mengen en met een staafmixer of in een keukenmachine met elkaar mengen. Voor de smaak wat vers gemalen zwarte peper toevoegen. Dit is een erg lekker dipje bij bijvoorbeeld gegrilde gamba’s van de bbq of uit de grillpan.
 
 Groene salade met basilicum, cashewnoten en bacon
                                                                                     
Ingrediënten:

 1 advocado, in stukjes gesneden
 1,5 eetl citroensap
 1 zak veldsla
  bosje of potje verse basilicum, blaadjes vd steeltjes halen
 1 teentje geperste knoflook
 4 eetl olijfolie
 Vers gemalen zwarte peper
 6 plakjes uitgebakken bacon of parmaham
 150 gr ongezouten cashewnoten

Meng de olijfolie, citroensap, geperste knoflook en de peper door elkaar in een grote kom. Doe hier de sla, avocado en basilicum bij en meng alles door elkaar. Strooi de cashewnoten erover en leg de plakjes bacon of ham erbovenop! Snij de avocado niet ruim van te voren in stukjes, want die zal dan snel bruin verkleuren. Maak eerst de dressing en snij dan de avocado.
 
 Gegrilde forel met basilicum gevuld
 
 Ingrediënten:
  Voor 6 personen, 6 forellen, schoongemaakt.
 3 bosjes basilicum, fijngesneden
 6 eetl olijfolie
 zeezout en peper
 blikje groene olijven met citroen gevuld ( merk:
 Merza ), klein gesneden
3 tenen knoflook, fijngehakt.

Steek de bbq aan of maak een grillpan heet.
Meng de basilicum, de olijfolie, de knoflook, de olijfjes en wat zeezout en peper naar smaak door elkaar.Vul de forellen met dit mengsel. Doe je de forellen op de bbq, gebruik dan een vistang.
Bak de forellen aan beide kanten, ongeveer 2 minuten aan elke kant, tot ze bruin zijn en het visvlees makkelijk van de graat loslaat.
Voor de forellen kun je natuurlijk naar de Forellenkwekerij in Usselo gaan!
 
 
 Sandwiches met basilicum, tomaat en mascarpone
 
 Per persoon 2 plakken brood, wit of donkerbruin.
 Per persoon 4/ 5 blaadjes basilicum
 Per persoon 1 middelgrote tomaat
 Per persoon ongeveer 2 eetl mascarpone of Hüttenkäse
 Zeezout en vers gemalen peper
 Olijfolie, ( eventueel knoflookolie )

Snijd de tomaten in kleine blokjes. Snijd de baslicumblaadjes ook fijn en meng deze met de tomatenblokjes. Meng er iets olijfolie door met een snufje zeezout en peper naar smaak.
Snijd van de plakken brood de korsten weg.
Besmeer de plakken brood met de mascarpone of de hüttenkäse en schep op 1 plak brood het tomaten basilicum mengsel, leg een tweede plak brood er bovenop en snijd schuin of in rechthoekjes, wat jezelf leuk vind. Heerlijke frisse sandwiches, gelijk opeten!


En uiteraard is basilicum altijd lekker bij pasta gerechten, bij mozzarella en in tomatensauzen!
Maar probeer ook eens een shake met verse aardbeien, yoghurt, honing en basilicum!!

Genieten!
Annemieke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten