maandag 16 april 2012


'Say Cheese!' at the Buffalofarm Twente!


Het spijt me, maar na dit bezoek aan de Buffalofarm Twente, kun je niets anders dan compleet vallen voor de buffels, die, helaas voor de aanwezige mooie roodbonte koeien, gewoonweg ruimschoots de show stelen.
Ik zou zeggen, Buffalo 's are beautiful! De buffelkalfjes kijken met grote ronde ogen (en opvallend grote oren), liefdevol en heel tevreden de wereld in. Genoegzaam kauwend op hun maaltje lijken zij zich helemaal geen ‘strangers’
te voelen in ons Twente. Ze zijn groot en imposant maar door hun vriendelijke uitstraling moet er haast markt zijn voor ‘buffel knuffelen’ in plaats van ‘koeien knuffelen’... En zowaar gaf de 'boerderij boxer' alvast even een voorproefje!

Het verschil tussen een koe en een buffel werd door de buffelboerin, Andra Westerhoff, direct duidelijk uit de doeken gedaan:
“Buffels staan dichterbij de natuur, ze zijn super nieuwsgierig en heel inventief. Zo kunnen ze kraantjes openen en weten ze schroefjes met hun tong los te maken!” "Dat was even wennen in het begin, deze vindingrijkheid!"
Interessant om te horen was ook het feit dat buffels niet loeien maar knorren!
Zo bestaan er ook 'scharrel' buffels. Deze buffels staan erom bekend dat zij weten te ontsnappen uit de stal om vervolgens genoegzaam rond te scharrelen over het erf en even later, na een rondgang, weer rustig terug te wandelen. Want weglopen, dat doen ze niet, maar buffels laten zich daarentegen totaal niet sturen! Dus gewoon afwachten tot de buffel zelf weer op stal wil.......

Wij krijgen langzaam aan een steeds duidelijker beeld van deze volgens mij gewoon relaxte, tevreden viervoeters!

De buffelboer vetelt verder dat als de (koe)kalfjes in de wei lopen, al kauwend op vers groen gras, de buffelkalfjes volgen, in een rustig tempo en dan duidelijk de voorkeur blijken te geven aan de taaie gras soorten. Ze eten langzaam en verdeeld over de dag. Een mooie vergelijking van de buffelboer;
"Buffels noem ik de recreanten en koeien de topsporters als we het vergelijk maken aan de hand van sport!" Een koe schranst in hoog tempo veel gras tegelijk naar binnen, zijn ze misschien inmiddels genetisch aangepast op een verwacht melkquotum?

Wij kwamen, als foodliefhebbers natuurlijk ook voor de buffelmozarella afkomstig van deze bijzondere viervoeters. En mozzarella hoort nou eenmaal gemaakt te zijn van buffelmelk!

Een buffel geeft 2500 Ltr melk per jaar, dat is ten opzichte van een koe, een stuk minder. Ze eten ook minder, ongeveer 30% en zijn zelden ziek.
Buffelmelk smaakt meer naar koeienmelk dan bijvoorbeeld geitenmelk maar is romiger van smaak. Deze melk heeft een vetpercentage van 8,5 % en een eiwitgehalte van 4,3. Dat maakt buffelmelk vetter en eiwitrijker dan koeienmelk. Buffelmelk schijnt eveneens door veel mensen met een melk intolerantie wel gedronken te worden.

Na het bewonderen van de buffels was het tijd om te proeven van de buffelmozarella. Daarnaast was het een aangename verrassing om te zien dat er naast de mozzarella, ook Goudse kaas, primo sale en 
cacio cavallo(harde kazen), allemaal bereid van verse buffelmelk door de Buffalofarm Twente!



De cacio cavallo, (paardenkaas) heeft zijn naam te danken aan de oorspronkelijke bijzondere manier van rijpen. Deze kaas werd aan de zadels van de paarden gehangen voor rijping, vandaar ook deze bijzondere vorm!

Het assortiment op de kaasplank smaakte ons uitermate goed! De mozzarella was zo zacht dat kauwen, bij wijze van, overbodig was. Als liefhebber van een salade Caprese, eet ik regelmatig mozzarella, maar ik moet bekennen dat de meeste door mij ingekochte mozzarella veel meer gummi-achtig smaakt! Ja, daar ga je dan! Nooit is een mozzarella meer hetzelfde na deze geproefd te hebben!

Een mozzarella eet je bijvoorkeur vers en is daarna maximaal 12 dagen houdbaar, in de koelkast. Wij leerden dat je een mozzarella die je bewaart in de koelkast, altijd twee uur van te voren uit de koeling moet halen en even weg moet zetten in een kom met lauwwarm water. Dit maakt de mozzarella zachter. Een echte Italiaan eet mozzarella alleen maar vers en bewaart deze dus absoluut niet 12 dagen, volgens de buffelboerin.

Alle voorgeschotelde kazen, van jong tot oud, verdwenen al gezellig pratend met de buffelboer en buffelboerin, in een gestaag tempo, in onze monden. Zo nu en dan keken wij elkaar even aan en ik zag bij de fotograaf dezelfde onzekerheid…., waren wij niet te enthousiast met het leeg eten van deze verrukkelijke kaasplank?

De productie van al deze kazen komt rond mei helemaal naar Denekamp. Momenteel worden veel kazen in Roode geproduceerd. De verbouwing is al in volle gang en toekomstige bezoekers kunnen hierdoor binnenkort, naast de buffels het gehele proces bewonderen.
Het inrichten van een eigen winkel en proeflokaal is al in een vergevorderd stadium. Deze zomer kan een ieder van alles proeven en kopen op de Buffalofarm zelf.

Wij besloten na dit geweldige bezoek sowieso terug te komen als de buffels in de wei lopen en het gehele productieproces van deze kazen hier in Denekamp is ingericht, dat willen we zelf graag zien en vastleggen!
Met hartelijke dank aan deze buffelboer en buffelboerin!
Bezoek vooral zelf deze Buffalofarm Twente en koop zo'n heerlijke kaas!
Zie voor meer informatie hun website! www.buffalofarmtwente.nl!


Naast de verkoop aan de boerderij, levert de Buffalofarm Twente vooral aan de horeca en aan delicatessenzaken. In Amsterdam zelfs heel veel, daar zijn ze er al gek op!

Rest mij, met de mozzarella in mijn tas, iets lekkers te koken!


Recepten kan een ieder vinden onder: Recepten!

Annemieke Punte

Geen opmerkingen:

Een reactie posten