maandag 16 april 2012


Baby Squids met Pepertjes!

Dit gerecht is alles behalve moeilijk en heeel erg lekker! Na het eten van deze zelfbereide inktvisringetjes, wil je nooit meer kant klare ingevroren inktvis uit het diepvriesvak.
Een van de eerste keren dat ik dit gerecht voor een tafel vol gasten maakte, waren er gasten die nog nooit inktvis hadden gehad. Zij waren allemaal helemaal enthousiast en overtuigd van het feit hoe lekker inktvis kan smaken. Ik moest ze alleen waarschuwen dat het alleen zo smaakt als je zelf de moeite van het bereiden neemt.
Het schoonmaken van de baby squids (pijlinktvis) is even een werkje. Je koopt ze op de markt en moet ze goed spoelen en van binnen het kraakbeen verwijderen. Voor een ieder die een vogeltje in een kooitje als huisdier heeft, zal gelijk het dunne witte kraakbeentje herkennen als favoriete knabbel van zo’n fluitend vogeltje.

Als het inktvislijfje schoon is, snijd je de tentakels eraf. Die kun je eveneens gebruiken, maar voor een ieder die dit een beetje ‘scarry’ vindt, laat je ze gewoon weg.
De lijfjes snijd je in ringen.

De hoeveelheid in dit recept is goed voor 2 personen, voor meerdere personen is het eenvoudig te verdubbelen.

Ingrediƫnten voor 2 personen:

500 gr baby-pijlinktvis, schoongemaakt en in ringen gesneden, tentakels ook afsnijden
2 eetl zeezout
1 rode peper en galapeno peper, zonder pitjes
75 gr bloem
1 citroen om uit te persen
Ongeveer 5 dl arachideolie ( er moet ongeveer een laag van 1 cm in de koekenpan komen)

Doe de bloem en het zeezout in een diepvrieszak samen met de schoongemaakte inktvis. Schud deze zak nu goed zodat de inktvis bedekt wordt met de bloem en het zout mengsel.
Giet de olie in een koekenpan en zet het vuur hoog. Als de olie heet is, niet walmend, doe dan de inktvis in porties (ongeveer 4/5 per keer) voor ongeveer 1 minuut in de hete olie, totdat ze krokant maar van binnen nog zacht zijn. Eventueel kun je ze keren, maar in principe is het niet nodig als ze ruim in de olie bakken.
Haal de gebakken inktvis uit de koekenpan en leg ze op keukenpapier.
Probeer ze warm en dus zo snel mogelijk te eten. De citroen pers je erover uit voordat je ze op eet!!

Dit recept kun je ook volgen voor gepelde garnalen of garnalen combineren met de inktvis!

De pepers zijn uiteraard pittig, maar je kunt eventueel de pepers vervangen door verse gemalen zwarte peper als je van minder vurig houdt.

Echt lekker!
Annemieke Punte

1 opmerking:

  1. Pittig........hmmm vast wel lekker. Ga ik zeker eens proberen.
    Bedankt voor het delen van wederom een lekker recept. Smakelijke groet Paula

    BeantwoordenVerwijderen