woensdag 7 maart 2012

´Quiches bakken, de basis´

Alle quiches zijn gebaseerd op een basisrecept van deeg, vulling en een liaison (saus die bindt). Als je eenmaal het basisrecept van een quiche kent kun je met de vulling eindeloos variëren.
Voor diegenen die weinig tijd hebben kun je in de supermarkt kantklaar kruimeldeeg kopen voor hartige taart, of bladerdeeg gebruiken.
Maar kruimeldeeg voor een quiche is eenvoudig te maken en ook lichter verteerbaar dan de kant-klaar varianten.

Het basisrecept voor kruimeldeeg:

175 gram bloem (bij voorkeur 10% volkoren)
50 gram boter
1 ei
snufje zout.

Meng alle ingrediënten in een grote kom en kneed met de handen tot een soepel deeg. Plakt het deeg teveel aan je vingers voeg dan wat extra bloem toe. Vorm het deeg tot een grote bol en laat die een half uur rusten in de koelkast.
Rol het deeg vervolgens uit op een met bloem bestoven aanrechtblad, met een deegroller. Rol het deeg zover uit dat het in een grote bakvorm past (24cm doorsnee) .

Of je kiest voor meerdere kleine vormpjes. De bakvorm invetten en de bakvorm bekleden met het deeg. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem en snij de randen bij.
Om een quiche te bakken met de oventemperatuur 200 graden zijn en kun je gemiddeld rekenen op een baktijd van 30 tot 35 minuten.

De liaison

5 eieren
150 ml room
150 ml melk
peper en zout

Kluts de eieren met peper en zout en voeg de room en melk toe. Variëren in de verhoudingen tussen melk en room kan, de hoeveelheid eieren liever niet, want die zorgen voor de stevigheid van een quiche. (In plaats van melk kan ook sojamelk gebruikt worden).

Nu heb je de basis voor elke quiche!
Annemieke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten