woensdag 14 maart 2012

´Qlina op bezoek bij de Cas Spijkers Academie Twente´



De Cas Spijkers Academie Twente is gevestigd in het mooie Hotel en Restaurant ‘Ros van Twente’ in de Lutte.

Ik krijg de kans om nader kennis te maken met deze opleiding en krijg een ‘kijkje in de keuken’ met Marc Meulenbelt, kok en Hoofd Opleidingen, Cas Spijkers Academie Twente.


Marc, hoe ben je bij de Cas Spijkers Academie terecht gekomen?

“Na 15 jaar als kok werkzaam te zijn geweest ben ik docent geworden bij het ROC Almelo. Ik was er wel aan toe om mijn ervaring en enthousiasme voor het vak over te brengen naar jonge enthousiaste mensen die een kokopleiding volgden bij het ROC van Twente.

Na twee jaar bleek dat er een Cas Spijkers Academie naar Twente zou komen.

De Cas Spijkers Academie bestond al in Boxmeer en in september 2012 opent overigens een derde in Breda.

Het ROC heeft destijds gevraagd wie hier aan mee wilden werken en samen met twee collega’s  zijn we de Cas Spijkers Academie in Twente gestart . Het echte kooktalent en gastheer/vrouw talent lesgeven en begeleiden was en is nog steeds een uitdaging waar ik erg veel plezier aan beleef.

Inmiddels is het 3 jaar geleden dat deze opleiding hier in de Lutte startte. Het mooie van deze opleiding is dat zowel praktijk- als theorielessen in een echte hotel-restaurant omgeving plaats vinden in plaats van in een schoolgebouw. En Hotel restaurant Ros van Twente is natuurlijk een geweldige plek voor deze opleiding”  

Veel dichterbij de echte praktijk dus!

“Ja, heel anders dan les hebben in een leslokaal. Leerlingen van de Cas Spijkers Academie maken zo gelijk kennis met de praktijk en ze komen in aanraking met gasten en natuurlijk het personeel van Hotel Restaurant Ros van Twente.

Op elke maandag en dinsdag nemen wij feitelijk het gehele restaurant gebeuren over. Overdag hebben de studenten theorieles en begeleiding bij allerhande opdrachten en projecten die zij moeten uitvoeren voor hun opleiding. s’ Avonds koken de studenten gezamenlijk en worden de gerechten door onze gastheren en vrouwen in opleiding geserveerd met bijpassende wijnen. Een van hen is dan de ‘chef ‘ van de avond, precies zoals in elke professionele keuken. Omstreeks 16.30 uur gaan we met z’n allen het menu proeven en beoordelen.”

Elke maandag en dinsdagavond kan een ieder, na reservering, genieten van een culinair menu bereid en geserveerd door onze leerlingen, inclusief bijbehorende wijnen, voor 45,- per persoon.” (€30 voor het menu en €15 voor het wijnarrangement)

Reserveren kan via het Ros van Twente: 0541-552525

 En de theorie?

“De verwachte prestaties liggen zowel op praktijk als op theoretisch vlak. Zo kan het zijn dat een leerling met de theorie achterloopt, hij/zij daar eerst aan moet werken, voordat de leerling zich verder gaat verdiepen in de technieken in de keuken en het restaurant. Leerlingen leren naast de vaktechnische zaken ook calculeren, inkopen en plannen. In het laatste (5e) jaar van de opleiding is leidinggeven een belangrijk onderdeel . Dit vak vraagt meer dan alleen kooktalent!

De klassen zijn bewust klein, momenteel bestaat de grootste klas uit 9 leerlingen. Hierdoor is de begeleiding en het lesgeven veel persoonlijker en effectiever.”

 Jullie maken gebruik van gastdocenten?

“Ja, we maken veel gebruik van gastdocenten. Cees Helder is regelmatig aanwezig om de studenten te coachen en te motiveren en bijvoorbeeld als we met wild gaan koken komt er een ervaren chefkok les geven die specifieke ervaring heeft met wildgerechten. Dat doen we met heel veel producten. Het les krijgen wordt hierdoor extra interessant voor de leerlingen omdat ze direct met het enthousiasme van zo’n gastdocent en de mogelijkheden van de betreffende producten kennismaken, en, leerlingen ervaren dit zelf ook als minder schools.

We gebruiken ook in onze menu’s streekproducten. De kaas komt van Kaasboerderij Paulien hier om de hoek. Leerlingen hebben hier kennis gemaakt met het kaas maken, dat geeft een heel andere beleving en waardering voor een product als je weet wat er bij komt kijken om mooie kazen te maken!” Ook gaan we op bezoek bij Erve Elferman in Denekamp om daar te koken met het Limousin rund. (Dinkeldal rund)

 En hoe voelt het na 3 jaar lesgeven op de Cas Spijkers Academie?

“Ik geef toe dat ik het koken soms wel eens mis maar ik ben na deze 3 jaar lesgeven sowieso nog steeds onder de indruk van de motivatie en het enthousiasme van onze leerlingen. Als je nagaat dat zij 1(lange) dag in de week hier les hebben en daarnaast minimaal 4 dagen in de week werkzaam zijn in een restaurant, dan betekent dat best hard werken en leren voor deze jonge mensen. We hebben zelfs een leerling uit Groningen. De leerlingen starten hun schooldag om 10.30 uur en de dag eindigt omstreeks 22.00 uur. Als je dan laat op de avond nog een twitterbericht ziet van de leerling uit Groningen waarin hij zegt dat hij weer een geweldige dag heeft gehad, ja, dat doet me echt wel iets.

Je moet ware passie hebben om het een en ander waar te maken in dit vak.”

 Wie worden er toegelaten op de Cas Spijkers Academie?

“Leerlingen kunnen instromen vanaf niveau 3 en 4. Er volgen ‘castings’ waarbij de kandidaat leerlingen worden getest op hun motivatie en instelling en daarnaast koken zij vanuit een zogenaamde ‘black box’. Dat betekent dat zij van te voren niet weten welke ingrediënten erin zullen zitten en komt het aan op hun eigen creativiteit, inzicht en kunde welk gerecht zij samenstellen en koken.

De selectie wordt gebaseerd op het feit of een eventuele student net dat iets meer heeft dan een doorsnee leerling in een kokopleiding. Dus we zoeken echte talenten.”


Opleiding tot Gastvrouw of Gastheer

“De Cas Spijkers Academie Twente heeft als enige Academie ook een opleiding tot gastvrouw/gastheer

Deze leerlingen hebben op dezelfde dagen, op dezelfde locatie les.

Om aangenomen te worden voor de gastvrouw/gastheer opleiding gelden dezelfde criteria: een casting en je moet een extra talent in je hebben voor toekomstig gastvrouw/gastheerschap!”

 Jullie organiseren een feestelijke jaarafsluiting, een ‘Summerfair’ op 10 juni a.s.?

“Het schooljaar wordt elk jaar in juni afgesloten met een grote ‘Summerfair’. Deze hele fair wordt georganiseerd en verzorgt door de leerlingen, zowel de koks als de gastvrouwen en gastheren in opleiding. Tijdens deze geweldige happening laten de leerlingen hun opgedane culinaire en gastronomische kennis en kunde gezamenlijk zien. Het is tevens een eindexamen opdracht.”

Iedereen is welkom op deze happening, dit jaar op zondag 10 juni! Er wordt heerlijk gekookt en bijpassende mooie wijnen geschonken. De tuin van Hotel Restaurant  Ros van Twente is hiervoor feestelijk en sfeervol aangekleed o.a. met mooie terrassen en pagodetenten.”

Aanmelden via Het Ros van Twente 0541-552525 of via summerfaircsa@rocvantwente.nl

 De kosten voor dit culinaire evenement zijn €42,50 per persoon, daarvoor krijgt u bij binnenkomst een heerlijk aperitief met amuses, aansluitend een tiental kleine gerechtjes met vlees, vis, gevogelte en enkele vegetarische , kaas en oestergerechtjes met bijpassende wijnen. Alles muzikaal omlijst door de opleiding artiest van het Roc van Twente.


Annemieke Punte

Qlina Foodweb

Geen opmerkingen:

Een reactie posten