donderdag 26 januari 2012

'Franse uiensoep met geroosterd brood en gruyere'

Dit recept is waarschijnljk de beroemdste uiensoep. Traditioneel als voedzaam ontbijt geserveerd aan de arbeiders van de Parijse markt
Les Halles.

Voor 6 personen

Ingredienten

50 gr boter
1 el olijfolie
2 kg gele uien, gepeld en in ringen gesneden
1 tl gehakte verse tijm
1 tl fijne tafelsuiker
1 el sherryazijn
1,5 liter goede runder- , kippen of eenden bouillon
1, 1/2 el bloem
1,5 dl cognac of brandewijn
zout en vers gemalen zwarte peper
Voor het brood;
6 tot 12 sneden stokbrood, bij voorkeur minimaal 1 dag oud, 2,5 cm dik
1 teen knoflook, doormidden
1 el franse mosterd
115 gr grof geraspte gruyere

Verhit de boter en olie in een grote pan. Voeg uien toe en roer tot ze goed met het bakvet bedekt zijn. Bak 5 tot 8 minuten op middelhoog vuur tot ze zachter worden. Roer een paar keer en voeg de tijm toe.
Zet het vuur laag. Bak de uien 20 tot 30 minuten met een deksel op de pan tot de uien zeer zacht en goudgeel/bruin zijn. Regelmatig roeren.
Neem vervolgens het deksel vd pan en zet het vuur iets hoger. Roer de suiker door de uien en bak 5 tot 10 minuten. Schenk de sherryazijn erbij en zet het vuur nog een tikje hoger. De uien bakken tot ze diepgoudbruin zijn, regelmatig roeren. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

Breng intussen de bouillon aan de kook in een andere pan. Roer de bloem door de uien en bak ongeveer 2 minuten. Schenk dan geleidelijk de bouillon erbij. Schenk de wijn en cognac of brandewijn erbij en voeg peper en zout naar smaak toe. Laat de soep 15 tot 20 minuten sudderen.

Verwarm de oven voor op 150 graden C. Leg de plakken stokbrood op een ingevette bakplaat en rooster 15 tot 20 minuten, tot ze droog en lichtbruin zijn. Wrijf ze in met de snijkanten van de teen knoflook, bestrijk met mosterd en strooi de geraspte gruyere kaas erover.

Verwarm de grill op de hoogste stand. Schep de soep in een grote vuurvaste schaal of 6 vuurvaste kommen. Leg het geroosterd brood erop. Zet de soep onder de grill tot de kaas smelt, borrelt en bruin wordt. Serveer direct.

Echt lekker!
Annemieke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten