dinsdag 13 december 2011

Dronken Sint Jakobsschelpen

Sint-Jakobsschelpen met boter-champagnesaus

Voor 2 personen

8 mooie Sint-Jakobsschelpen
Zeezout en vers gemalen zwarte peper
Partjes citroen of limoen, voor erbij

Voor de boter-champagnesaus;
2 eetlepels fijngesnipperde sjalotjes
1 eetlepel olijfolie
1 dl Champagne
1/2 theelepel zwarte peperkorrels
1 laurierblaadje
85 gr koude boter in blokjes, plus 1 klontje
1 volle eetlepel gehakte verse platte (blad) peterselie

Bestrooi de sint-jakobsschelpen met peper en zout aan beide kanten.
Maak de saus eerst.
De uitjes bakken in olijfolie en de champagne erbij schenken. Voeg peperkorrels en het laurierblaadje toe, zet het vuur hoger en laat pruttelen tot alle vloeistof voor de helft is ingekookt. Zeef de saus boven een hittebestendige kom. Verwarm deze ingekookte champagne au bain marie en klop er beetje bij beetje de boter door. Er onstaat een satijnachtige saus. Doe de verse peterselie er op het laatst door.

Verhit het overgebleven klontje boter in een koekenpan en bak de sint-jakobsschelpen. Doe er niet teveel tegelijk in de pan. Bak ze 2 minuten per kant tot ze goudbruin en knapperig worden. Niet te lang bakken want dan worden ze droog en dan is het niet echt lekker!
Serveren met de heerlijke saus en een partje citroen/limoen en uiteraard de resterende Champagne in een mooie champagneflute!

Tips!
Dit gerecht voor meerdere personen?  De ingredienten verdubbelen naar gelang het aantal gasten!

Ook in dit gerecht kan de champagne vervangen worden door Prosecco!

Annemieke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten