donderdag 13 oktober 2011

`Heerlijke Herfst`

Na de inluiding van de herfst door een natte en gezellige Military zijn we weer helemaal klaar voor guur weer, bokbier, rode wijn en bijbehorende herfstkost.
Mij maak je blij met de herfst, als het om eten gaat.
Even de zomervakantie herinneringen aan zon, zee, koele drankjes en heerlijke verse visgerechten van me af schudden.
Op naar de supermarkt, niet mijn favoriete bezigheid, maar als hobbykok hebben de najaarsproducten een grote aantrekkingskracht en vormen nieuwe inspiratie voor herfstkost.
Daar waar we zomers regelmatig zonder nadenken weer een droog wit wijntje achteroverslaan in gezelschap van vrienden, of de alom populaire prosecco, komt nu de rode wijn weer op tafel. Bij de eerste mooie rode wijn ben je je bewust van het feit dat je weer met liefde en overtuiging een glas wijn drinkt. Mooie volle italiaanse rode wijnen hebben mijn voorkeur, daar ga je voor zitten en geniet je van. Neem de Amarone della Valpollicella, die smaakt naar kersen, mineralen en chocolade! Of een Barolo uit de Piemontestreek, granaatrood, fruittonen, chocolade en kruiden!
Dan volgt er al snel het niet weg te denken bokbier, Grolsch ofcourse! Joepie, eindelijk weer een stoofpot met bokbier bereiden! Want het is herfst. (http://www.biercuisine.nl/)
Op naar het groentevak, de portobello's, oesterzwammen en shiitakes die naast de bleek witte champignons hun plek weer hebben ingenomen zien eruit om ter plekke een hap uit te nemen. Uiteraard gaan ook zuurkool en rode kool in de winkelwagen. De aardappelen komen bij mij in de herfst weer terug in de gratie.  
Sorry, voorlopig geen koolhydraten vrij menu.
KOOKTIPS
Runderstoofpot betekent bij mij geen pakjes. Gewoon lekkere kruiden naar hartelust gebruiken, de ene keer een beetje Oosters; kerrie Madras, 5-spices kruiden, paprika, verse gember en knoflook, de andere keer meer Hollands; laurier, kruidnagel, kaneel, paprikapoeder, zout, peper e.d.
Maar dan een heerlijk flesje bokbier eroverheen gieten en lang en langzaam laten pruttelen tot inmiddels iedereen in huis al nieuwsgierig onder het deksel heeft gekeken. Zelf eerst proeven en keuren voor je uit serveert!
De rode kool met appeltjes kun je kantklaar kopen, maar kook gewoon verse rode kool en een reinet appel in bessensap, kaneel, beetje bruine suiker en een scheut rode Port. Nog zo'n drankje dat vanaf nu weer in huis hoort te zijn.
De shiitakes bak ik met knoflook en een sjalotje, die zijn heerlijk over de zuurkool!
Kook de aardappelen met een bouillonblokje bospaddestoelen en pureer ze met zure room. Tegenwoordig ook in light verkrijgbaar voor wie nog niet helemaal ' los' wil gaan.
Inmiddels is het weekend voorbij, restjes runderstoofpot doen het hier prima in een pitabroodje! Een keer iets anders dan shoarmavlees.


 
(W)ETENSWAARDIGHEDEN
Dat rode wijn gezond is dat wisten we inmiddels allemaal. Uit een Deens onderzoek blijkt nu dat wijn eerder het geheugen en de ruimtelijke orientatie aantast dan bier! Het betreffend hersendeel heet Hippocampulus. Na onderzoek bleek deze Hippocampulus bij wijndrinkers in de loop der jaren kleiner dan bij bierdrinkers! Uiteindelijk gevolg; Alzheimer.
Maar er is ook een interessant onderzoek gedaan in het mooie Florence, Italie. Daar bleek na onderzoek dat dames die elke dag 2 glazen rode wijn drinken, een beduidend hoger libido hebben. Dit onderzoek verteld niet wat de heren moeten drinken....., dat is een gemiste kans in dit onderzoek...., lijkt mij.
Voorlopig ben ik nog lang niet uitgekookt, zo kom ik de herfst prima door. De volgende keer zal ik een recept delen en je op de hoogte houden van allerlei herfstinspiraties.
Ik schrijf en deel kooktips, gerechten en andere (w)etenswaardigheden via deze Blog, Qlina Foodweb, Annemieke Punte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten