vrijdag 25 mei 2012

Interview met Meesterkok Jelle Wagenaar, het Seminar in Zenderen


Ik ga op bezoek bij het Seminar te Zenderen alwaar ik Meesterkok Jelle Wagenaar ga interviewen. Na het parkeren van mijn auto, word ik begroet door drie kwetterende ganzen. Een deurbel is hier overbodig, bij het Seminar weet iedereen al dat er bezoek is! Voor de uitnodigende ingang word ik begroet door Jelle Wagenaar en de koffie wordt geserveerd op het gezellige terras.
Jelle Wagenaar, Meesterkok en mede-eigenaar van het Seminar in Zenderen.

Jelle Wagenaar is sinds 35 jaar kok. Zijn eerste kennismaking met een professionele keuken was rond zijn vijftiende. Dit was een keuken in een verzorgingstehuis. Het koken vond hij meteen leuk alleen de setting van een dergelijke keuken sprak hem niet aan. Vrij snel na deze kennismaking besloot hij de kokopleiding te gaan volgen. Zijn eerste werkplek werd de Holtweijde in Lattrop, daarna volgden nog een paar adressen waaronder Carlshaven, Berg en Dal, de Broeierd en zelfs een tijdje in België, voor de ervaring. Als geboren en getogen ‘tukker’ voelt hij zich hier in Twente helemaal thuis. 10 jaar geleden deed zich de kans voor om samen met Said Maher, Meestergastheer, het Seminar in Zenderen over te nemen. Deze maand vieren zij hun 10 jarig bestaan!
Inmiddels heeft het Seminar ook een theehuis, de Karmeliet, waar naast High Tea ook enkel een kopje koffie, thee of een borrel gedronken kan worden.
theehuis de Karmeliet
Het Theehuis is voor sommige mensen toegankelijker dan het Seminar zelf en is tevens geschikt voor het geven van feestjes en partijen.
theehuis de Karmeliet“Het mooie van een eigen restaurant is natuurlijk dat je alles zelf kunt bepalen en in ons geval betekent dat we dat allemaal in overleg doen uiteraard. Ook het personeel denkt mee en mag ideeën aandragen”.
Dit is een vak van de passie en beleving, steeds vernieuwen en verrassen is de uitdaging”.

Bij het Seminar en de Karmeliet worden zoveel mogelijk regionale streekproducten gebruikt. Het vlees is biologisch.

Wat is je favoriete gerecht?
Jelle; ‘Lamsvlees en verse vis, zoals kabeljauw en dorade.
Lamsvlees maak ik bij voorkeur alleen klaar met wat zout en dan in de oven. Ons lamsvlees komt van een boer uit Weerselo. Je proeft gewoon wat deze lammeren gegeten hebben vandaar dat ik er zelf geen ‘poespas’ van maak. Dat geldt ook voor de vis. Mijn motto is: wat mooi is moet mooi blijven’. Entrecote met blauwe kaas saus? vind ik persoonlijk niks”.

Ikzelf ben gek op verse kruiden en gebruik die ook graag maar ik besef mij door de verhalen van Jelle, dat alles begint met producten van uitstekende kwaliteit en dat producten van minder kwaliteit ‘opgeleukt’ moeten worden voordat ze gepresenteerd worden aan gasten. Ik snap het helemaal en ondertussen loopt het water al in mijn mond bij het idee aan zo’n stukje lamsvlees.

Als ik Jelle vraag naar de huidige recessie en de eventuele gevolgen hiervan voor de horeca, zegt Jelle; “we hebben feitelijk al drie recessies overleefd de afgelopen tien jaar. Op dit moment lijkt het wel heel ernstig omdat je complete bedrijven ziet omvallen. Wat ons opvalt is dat gasten veel meer de prijs-kwaliteit vergelijken. Maar we hebben onder andere het 'Bib Gourmande menu' voor 34,95, dat loopt prima want het voldoet aan de prijs kwaliteits eis van onze gasten.
Bordje om trots op te zijn
Gasten kunnen uiteraard ook van de kaart kiezen, maar we bieden naast het 'Bib Gourmande menu' ook een ‘Hemelse Verleiding menu’ en een ‘Tour Culinair menu’ aan. Bij de laatste wordt het aantal gangen en de niet gewenste ingrediënten door de gast bepaald. Dit is voor een kok erg leuk om te doen! Gasten moeten wel vertrouwen in je keuken hebben voordat ze dit menu kiezen”.

Het Seminar heeft ook een kookclub, Jelle vertelt dat hij zowel hun leerlingen in de keuken maar ook de gasten van de kookclub graag inspireert in het bereiden van diverse producten.

Nou, dat komt volgens mij allemaal helemaal goed want in mijn ogen is deze ‘non-nonsens’ kok die vol passie over zijn bedrijf en koken vertelt zeker een inspiratiebron als je food- en kookliefhebber bent!
Lijkt me geweldig als je na 35 jaar in hetzelfde vak nog zo passievol bent en daarmee bevestigt Jelle zijn eigen uitspraak: Dit is een vak van passie en beleving! En dat is exact wat Jelle overbrengt!

Als ik afscheid neem, vraag ik nog even of de 'huis' ganzen uiteindelijk ook bij Jelle in de oven zullen verdwijnen.....ik krijg een smile en Jelle zegt; "nee, die niet!"
Kwik, kwek en kwak.....


Dankje voor het inspirerende gesprek, graag tot ziens!

Annemieke1 opmerking:

  1. Hee Annemieke, Even snel tussen het opbouwen door....wat een geweldig verhaal om te lezen!

    Zoals jij het culinaire gedeelte beschrijft of hoe kwik, kwek en kwak kwaken.....ik proef en hoor het bijna.

    Ga zo door, ik zal het blijven volgen!

    Paula

    BeantwoordenVerwijderen