dinsdag 24 april 2012

Groen van het seizoen! Mei Groenten!



Bij verse groenten zou het zo moeten zijn dat er weinig tijd zit tussen oogst en verkoop. Groenten van het seizoen eten heeft danook de voorkeur als we optimaal gebruik willen  maken van de voedingsstoffen die in groenten en fruit zitten.
Lentegroenten helpen bijvoorbeeld tegen voorjaarsmoeheid. Verder zijn ze gunstig geprijsd omdat er minder kosten worden gemaakt om ze te bewaren.




De seizoensgroenten van MEI zijn bijvoorbeeld:
  • Andijvie (rauw met gekookte nwe aardappelen en spekjes)
  • Asperges ( met gekookte eieren, botersaus en beenham, blijft mijn voorkeur)
  • Bloemkool
  • Chinese kool ( wokken met knoflook, gember en sesamolie)
  • Koolrabi
  • Kropsla (zie recept hieronder)
  • Peulen
  • Postelein ( gewoon als rauwkost verwerken)
  • Raapstelen (www.raapstelen.nl)
  • Rabarber (in plaats van appelcrumble, rabarbercrumble)
  • Radijs
  • Spinazie (zie recept hieronder)
  • Spitskool
  • Tomaat
  • Komkommer
  • Courgette ( lekker in plakken gegrild in de grillpan)
 
Aanbevolen hoeveelheid groenten per dag is 200 gram, gemiddeld eten we 100 tot 140 gram per dag.
Voor groenten geldt ook, hoe donkerder van kleur, hoe meer voedingsstoffen erin zitten. Naast vezels bevat bladgroente calcium, magnesium, ijzer, zink, foliumzuur en antioxidanten bètacaroteen en vitaminen C.

Tips om meer groenten te eten:
SAPJES: Tomatensap, eventueel met een scheutje tabasco. Wortelsap, je kunt er ook witte vis en groenten in stoven. Een wortelsapje opleuken doe je met citroensap en gemberwortel.
Bietensap, reinigt het lichaam, je kunt er rijst in koken, een bouillon van maken of inkoken tot bietensiroop.
SMEERSELS: Avocado zit vol vitamine E, is lekker op brood of pureer het tot een salsa, denk aan guacamole!
SOEP: Van de meeste groenten kun je soep maken en vervolgens pureren, bijvoorbeeld: broccoli, bloemkool, courgette, spinazie, tomaten, rode paprika, wortel of pompoen.
Snacken met groenten is redelijk bekend, maak er een citroenmayonaise of citroenyogonaise bij. Een pesto zelf maken van rucola, spinazie of andere groenten is ook het proberen waard.
PUREE: Groentepuree is simpel en lekker gemaakt met gekookte doperwten (lekker met munt), knolselderij, wortel of zoete aardappelen. Voor diegenen die op hun koolhydraten letten is het tevens een prima vervanging voor de aardappelpuree.

                          Groente Recepten

Spinazie-rozemarijnsoep
als lunch of voorgerecht ( 4 personen)

Ingrediënten:
3 el olijfolie
3 tenen knoflook, fijngesneden
375 gr ui, fijngesneden
450 gr verse spinaziebladeren, bewaar een paar blaadjes.
1 takje rozemarijn, naaldjes fijn snijden
1 ½ liter groentebouillon
100 ml crème fraiche

Verwarm de olijfolie in een ruime (soep) pan en bak de knoflook en ui op matig vuur, 10 minuten, zachtjes.
Voeg de spinazie, rozemarijn en bouillon toe en laat 5-7 min zachtjes koken.
Pureer de soep met een staafmixer of in een blender, breng zo nodig op smaak met peper/zout, en schenk in kommen. Doe in elke kom een eetlepel crème fraiche en leg er een paar verse spinazieblaadjes bovenop.

Spinazie is ook goed te combineren met rauwe ham, parma ham, fetakaas, rode peper, gember, sjalotjes. Verse spinazie wokken is snel en gezond gecombineerd met hiervoor genoemde combinaties. Of maak een omelet met uitgelekte, gewokte spinazie.

Kropsla met gerookte forel en appel
als lunch of voorgerecht (2 of 4 personen)

2 el olijfolie
1 el (appel) azijn
1 el mayonaise
zout en peper
1 rode appel
1 kropsla
100 gr gerookte forelfilet
½ bakje tuinkers
croutons naar eigen keus, een handvol

Klop een dressing van de azijn, olie, mayonaise, zout en peper.
Snijd de ongeschilde appel in partjes en daarna de partjes in dunne schijfjes.
Was de sla en doe de sla in een grote schaal of verdeel over twee borden.
Verdeel de forel en appelschijfjes over de sla. Sprenkel de dressing erover, bestrooi met tuinkers en naar eigen keuze een handvol croutons.
Lekker met een glas frisse witte wijn, eventueel licht mousserend.

Voor meer informatie over seizoen groenten en fruit zie:

Annemieke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten