donderdag 23 februari 2012

´In thee geroookte Zalm´

4 personen

2 theezakjes Lapsang Souchong (thee met sterke rooksmaak!)
1 teen knoflook
5 cm verse gemberwortel
80 ml ketjap manis
1 el honing
1 el sesamolie
4 stukken verse zalmfilet met vel
1 el olijfolie
250 gr gekookte jasmijnrijst
4 kleine paksoi stronkjes, in hun geheel gewokt

Doe de theezakjes in een maatbeker en overgiet ze met 200ml kokend water en laat ze 10 minuten trekken.
Druk na 10 minuten de theezakjes uit tegen de rand vd maatbeker en verwijder ze. Voeg knoflook, gember,ketjap,honing en de helft vd sesamolie toe en roer het mengsel.
Leg de stukken zalm in een ondiepe schaal en schenk het theemengsel erover. Laat dit minimaal 6 uur marineren (evt een nacht in de koelkast).
Neem de stukken zalm uit de marinade en dep ze droog met keukenpapier. Meet 125 ml van de marinade af. Verhit de resterende sesamolie met de olijfolie in een koekenpan op matig tot hoog vuur. Bak eerst de velkant, 2 minuten, omdraaien en nogmaals 2 minuten (of tot gewenst resultaat).
Verwarm ondertussen de 125 ml marinade op matig tot laag vuur (mag niet koken).
Serveer de zalm op een bedje jasmijnrijst met de paksoi. Sprenkel de warme marinade erover.

Lekker met een glas chardonnay of een pinot gris uit de Elzas.



Tip!
De Lapsang Souchong thee is veelal alleen verkrijgbaar in koffie/thee speciaalzaken. Het is de moeite waard deze thee in huis te hebben. Ook tijdens een high tea, met vooral zoete lekkernijen, is deze ' gerookte'  thee heel erg bijzonder en smaakvol!

lekker anders!
Annemieke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten