vrijdag 4 mei 2012

2 recepten met Asperges, Wit en Groen!




Wat is het verschil tussen witte en groene asperges?
Het verschil tussen witte of groene asperges zit in het feit dat de witte onder de grond groeit en de groene boven de grond. Hierdoor is de groene wat krachtiger, kruidiger en vitaminerijker dan de witte asperges. De groene asperges hoef je nauwelijks te schillen en zijn vaak het gehele jaar verkrijgbaar.( uiteraard meestal geïmporteerd uit bijvoorbeeld Italië en Spanje) Beiden zijn caloriearm.

Het asperges seizoen is inmiddels aangebroken en overal kunnen we heerlijk asperges eten. Voor de echte liefhebber blijft het niet bij 1x asperges eten, dan wil je ervan profiteren zolang het seizoen dat toelaat. Met die gedachte is het handig om een paar recept variaties in huis te hebben om zelf ook een smakelijk asperge menu te kunnen koken. Daar komt bij dat afgezien van het schillen van de witte asperges, het niet tijdrovend hoeft te zijn. De bekendste variant is die met gekookt ei, boter en beenham, maar er is meer mogelijk! Sowieso is ei altijd passend bij zowel groene als witte asperges, net zoals verschillende hamsoorten maar zeer zeker ook vis!
En alle schillen en kontjes bewaren om uiteindelijk een heerlijke aspergesoep van te maken! het recept voor soep zal ik er zo snel mogelijk aan toevoegen!


Witte asperges met ham, ei en peterselie
(Een aspergepan is handig maar niet noodzakelijk)

Voor 4 personen

Ingrediënten:

16 verse witte asperges
4 eieren
4 plakken boeren- of beenham in reepjes
50 gr roomboter
¼ bosje peterselie, fijngehakt

Schil de asperges met een dunschiller en snijd ongeveer 1 cm van de onderkant af. Leg ze in een ruime pan of braadslede (of aspergespan) met water. De asperges moeten geheel onder water staan/liggen.
Voeg wat zout toe. Je kunt een schone theedoek bovenop de asperges leggen om te zorgen dat ze tijdens het koken ook onder water blijven.
Breng het water aan de kook en laat de asperges 2 minuten koken. Neem de pan van het vuur en laat de asperges in het vocht afkoelen.
Kook de eieren 5 minuten, goed laten schrikken en pellen.
Hak de eieren in stukjes of duw ze door een grove zeef. De hamreepjes door het ei, smelt de boter zachtjes in een pannetje.

Leg de asperges op de borden, Verdeel de ham en het ei over de asperges, schenk de gesmolten boter erover en tot slot de peterselie.

Bij dit asperges recept zijn gekookte aardappelen of krieltjes in schil erg lekker. Eventueel maak je dan iets meer gesmolten boter.

Groene en witte asperges met gamba’s uit de wok

Voor 4 personen

Ingrediënten:

300 gr witte asperges, geschild en in 2 cm stukjes gesneden
200 gr groene asperges, geschild en in 2 cm stukjes gesneden
200 gr gamba’s, schoongemaakt.
1 rood pepertje, zonder zaadjes, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngesneden
100 ml olijfolie
flesje oestersaus

Verhit de olie in een wok en voeg de knoflook en rode peper toe. Even kort roeren, de knoflook mag niet verbranden, en dan de gamba’s toevoegen. Wok ongeveer 5 minuten en blijf regelmatig omroeren.
Op het laatste moment doe je er een scheut oestersaus bij. Eventueel wat zout en peper naar smaak toevoegen, niet noodzakelijk, dus eerst proeven! Lekker met wilde rijst.




Bij deze gerechten is het Asperge IJs van IJssalon Heinink uit Enschede een heerlijke afsluiter! www.delekkerstevan.nl
Het Asperge IJs zou ik bestrooien met geroosterde en geschaafde macadamianoten, room en pure chocolade rasp!!









Geen opmerkingen:

Een reactie posten